Køb en rulle Baby Alpaca Garn og få en strikkeopskrift med GRATIS!
Køb en rulle Baby Alpaca Garn og få en strikkeopskrift med GRATIS!
Indkøbskurv 0

Kort historie om alpaca garn 🦙

Hej Strikkeelsker!

Her hos Mstrik vil vi gerne fortælle dig en kort historie om hvor Alpaca garnet kommer fra.

 

Alpaca garnet – Dengang vs. Nu

 I mange årtusinde har alpacaer og mennesker haft et helt særligt bånd. Langt størstedelen af verdens alpacaer lever i Sydamerika, primært omkring Andesbjergene ved Peru, Chile og Bolivia. For cirka 5000 år siden begyndte man at tæmme alpacaer, så man både kunne få føde til landsbyen, men også for dens uldfiber. Grundet store temperatursvingninger i Andesbjergene var det svært for ”normale” dyr, såsom køer og grise, at overleve. Derfor har alpacaer fra naturens side gode egenskaber i deres uld, der gør at det er noget af det fineste uldfibre til at håndtere temperatursvingningerne. Alpacaerne er meget blide dyr, som ikke kan finde på at bide eller stange dig, derfor har det ikke været svært at tæmme dem og have dem gående omkring en landsby.

Nu om dage bruger du ikke alpacaer som føde til mennesker. Derimod anvender man deres fibre til tøj. Alpacaernes garn er fra naturens side rigtig god til at håndtere temperatursvingninger, som er perfekt til det danske vejr, da det fantastisk til at håndtere det lune forår og den varme sommer, samt det knap så lune efterår og iskolde vinter, da  alpaca garnet er,  fantastik til at  lede varme og kulde. Derfor er garnet perfekt til at lave trøjer, baby tøj, sjaler, huer og meget mere. Men samtidig med at det er godt imod temperaturudsivninger er det også utrolig holdbart og slidstærkt, Derfor mister det ikke farven eller fastheden. Oveni er garnet også utroligt blødt mod huden, man får derfor ikke den traditionelle irritations følelse af uldet, som kan forekomme ved fåreuld. Udover at det er blødt imod huden er Alpaca garnet skånsom imod huden, så meget at det faktisk er allergivenligt i forhold til klassisk fåreuld, da alpacaens uldfibre ikke indeholder lanolin.

Historisk set er anvendelsen af alpaca uld, noget man startede med for cirka 4000 år før man begyndte at tæmme alpacaerne. I starten anså man alpaca garnet for at være en meget luksuriøs vare. Under Inkatiden i Peru blev garnet brugt som et stort statussymbol for de royale familier. Ligesom de værdsatte alpacaens egenskaber dengang, gør vi det stadig, da alpacaen leverer et endnu lækre produkt i dag.

 

Tak for din tid! Du må have en fortsat god dag og go' strikkelyst! 🦙Nyere opslag


 • Connie

  Godt fortalt
  Fortsætter historien
  Jeg strikker meget med Alpaca garn som er et lægget garn

 • Andel

  Andelsbjergene hedder Andesbjergene :)
  Kh.


Indsend en kommentar